Galerija Alvona
VINKO ŠAINA, Nostalgija, komb.teh., 69x97 cm, 2006.
VINKO ŠAINA, Privremeni transport morske pjene i valova do Labina i natrag, multimedijski art projekt, 2004.
 
VINKO ŠAINA, Privremeni transport morske pjene i valova do Labina i natrag, multimedijski art projekt, 2004.

Vinko Šaina

VINKO ŠAINA rođen je 1953. godine u Puli.
Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu na odjelu grafike 1972. godine.
Od svoga povratka u Labin pa do danas bavi se slikarstvom, grafikom, dizajnom, zidnom dekoracijom i opremom umjetnina.


Tu postaje članom Labinskih ateliera, sudjelujući na skupnim izložbama u Labinu, te u brojnim muzejsko-galerijskim prostorima bivše države.


Od 1971. godine samostalno izlaže na do sada 40-ak izložbi (Labin, Pula, Rovinj, Rijeka, Poreč, Torino, Imperia, Feltre, Kirchdorf, Imola, Reutte, Brač, Ivanić Grad, Zagreb, Graz...) i na preko stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu (Labin, Pula, Split, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Novi Sad, Beograd, Udine, New York, Montevideo, Buenos Aires, San Paolo, Cako, Komodoro, Manzano, Vittorio Veneto, Leoben, Eisenstadt, Stuttgart, Beč, Trst, Paris, Lisabon...). Sudjeluje u radu desetak likovnih kolonija u Hrvatskoj i u inozemstvu.


Od 1986. bavi se organizacijom izložbi, najprije u galeriji RE bara, potom u dijelu svog ateljea. Krajem 1991. godine u suradnji s književnikom Danijelom Načinovićem realizira multimedijalni projekt CROATIA: SIGNAL '92 , kojim su se prikupljala sredstva za prognanike od prodaje razglednice sa slikom Vinka Šaine i pjesmom Danijela Načinovića.


Od 1991. do 1993. godine trajala je obimna i zahtjevna sanacija, rekonstrukcija i restauracija sakralnog objekta, ujedno zaštićenog spomenika kulture Labina, revitaliziranog s timom stručnjaka prema strogim pravilima struke.


U crkvi Gospe Karmelske utemeljio je Galeriju Alvona i započeo s intenzivnom galerijskom djelatnošću. Godišnje organizira i predstavlja više samostalnih ili skupnih izložbi, prateći najrecentniju produkciju hrvatskih i inozemnih umjetnika u suradnji s uglednim povjesničarima umjetnosti i likovnim kritičarima: Gorko Ostojić Cvajner, Ervin Dubrović, Boris Toman, Berislav Valušek, Mladen Lučić, Darko Glavan, Maja Briski te drugi književnici i pjesnici kao Daniel Načinović, Drago Orlić. U značajnim projektima Galerije Alvona jednako su zastupljeni vrsni fotografi, prevoditelji i, pored samog autora, istaknuti dizajneri: Predrag Spasojević, Vesna Rožman, Alfio Klarić i drugi.
Vinko Šaina član je HDLU-a Zagreb i HDLU-a Istre.
Dužnost predsjednika HDLU Istre obnašao je u razdoblju od 1996. do 1999. godine s ostvarenim i iznimno ambicioznim projektima i urađenom najkvalitetnijom kataloškom građom Društva.
Likovna djela Vinka Šaine nalaze se u brojnim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.
Za svoj stvaralački rad višestruko je nagrađivan.


U produkciji HRT 2009. godine snimljen je dokumentarni film o njegovom stvaralaštvu „Sliko-slikopisi Šaina”: Maja Gregl: „U svijetu u kojem su se pogubili svi kriteriji jedna nezgoda i jedan san postali su poticaj za životnu borbu i umjetničko stvaranje. Za labinskog slikara Vinka Šainu to je bila katarza, koja je njegov vlastiti hendikep pretvorila u harmoniju dobrih misli i djela, u slavu života, ljudi i prirode.“

 
VINKO ŠAINA, Svjetlosni planetarij 2, kombinirana tehnika, 48x68 cm, 2004.
 
VINKO ŠAINA, Žuti dijalozi, kombinirana tehnika, 69x97 cm, 2007.
 
VINKO ŠAINA, Žuti dijalog 2, komb.tehn., 48x68 cm, 2007.